Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

torstai 5. tammikuuta 2012

30 kvadrantidia

Myös tammikuun alussa näkyi runsaasti tähdenlentoja, olihan kvadrantidien l. bootidien vuotuinen meteoriparvi tuolloin aktiivinen. Parven ennustettu maksimi osui kuun neljännen päivän aamuun kello 7.20 Greenwichin aikaa. Maksimin ajankohta oli siinä mielessä tänä vuonna erityisen otollinen, että aamunkoitteessa (toisin kuin illan pimetessä, kts. kahden vuoden takainen blogipostaukseni kvadrantidien meteoriparvesta) parven säteilypiste on erittäin korkealla taivaalla. Kaiken lisäksi aamuinen taivas oli tammikuun alkupäivinä kuuton.

Hyvällä meteorihavaitsijalla on myös onni puolellaan, ja siniaallon tapaan vaihtelevat Berkshiren sääolosuhteet sattuivat selkeään vaiheeseen sopivasti kolmannen ja neljännen päivän väliseksi yöksi. Nousin sängystä viiden aikoihin ja tallustelin lämpimästi pukeutuneena kameroineni n. kilometrin päähän kotoani samalle havaintopaikalle, jolla kolme viikkoa aiemmin katselin geminidejä. Yön ensimmäinen kvadrantidi näkyi jo kotipihasta lähtiessäni, ja kävelymatkan aikana näin jo toisenkin.

Yksi kolmestakymmenestä näkyy lyhyenä viiruna Karhunvartijan tähdistössä.


Totuttuun tapaan pyrin saamaan meteoreista myös valokuvamateriaalia. GPS-moduulin paristo valitettavasti ehtyi jo parinkymmenen minuutin valokuvailun jälkeen, ja jouduin loppuajan pärjäilemään perinteiseen tapaan seurantalaitteetta. Tämä nyt on meteoreja kuvattaessa ongelmista pienin. Suurempi ongelma oli se, että taivaalla näkyvät meteorit olivat pääsääntöisesti himmeitä ja myös kovin nopeita, eivätkä sen vuoksi tarttuneet valokuviin aivan yhtä hyvällä prosentilla kuin joulukuiset geminidit. Onneksi meteoreja kuitenkin näkyi melko runsaasti, oikeastaan paljon runsaammin kuin uskalsin etukäteen odottaa. Jälkikäteen löysin valokuvistani parikin kvadrantidia.

Likimain samat tähdet kuin edellisessä kuvassa, mutta tähdenlento näkyy nyt eri kohdassa.


En ollut erityisen hyvin valmistautunut havaintoretkeeni, minkä vuoksi aamunsarastus pääsi yllättämään. Puoli seitsemästä alkaen itätaivas alkoi häiritsevästi vaaleta, ja katsoin parhaaksi laittaa pillit pussiin varttituntia myöhemmin. Ehdin viettää havaintopaikalla tunnin ja vartin, ja siinä ajassa näin kolmekymmentä meteoria. Näistä varmaan ainakin puolet (subjektiivinen muistikuviin perustuva arvio, en niin tarkkoja muistiinpanoja näkemästäni tullut tehneeksi) näkyi kohtalaisen lähellä (sanotaan 30 asteen päässä tai lähempänä) parven säteilypistettä. Kaksi näkemääni meteoria oli jotain muuta kuin kvadrantideja - nämä molemmat itse asiassa kuuluivat kirkkautensa ja visuaalisen näyttävyytensä puolesta yön parhaaseen antiin. Vastaavalle näyttävyystasolle ylsi oikeastaan vain yksi näkemistäni kvadrantideista.


Myös tässä kuvassa näkyy kvadrantidien parveen kuuluvan meteorin jättämä viiru. Sitä etsiville vinkiksi, että löytyy Lohikäärmeen tähdistön alueelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti