Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

tiistai 13. lokakuuta 2009

Planeettojen esiinmarssi


Torstaina 8. lokakuuta aamulla oli määrä Saturnuksen ja Merkuriuksen olla taivaalla poikkeuksellisen lähellä toisiaan, ja näiden lisäksi myös Venus ja Mars olivat näkyvissä. Heräsin tuona aamuna tuntia tavallista aikaisemmin (kuudelta) ja hieman toivoin ettei taivas olisi yön aikana seljennyt. Edellisenä iltana oli satanut melko runsain mitoin, mutta selvästikin sade oli yön aikana tauonnut ja tähdet näkyivät makuuhuoneen ikkunasta kirkkaina.

Suuntasin kotikadun toisella puolella olevalle niitylle kameroineni ja aloitin kuvaamisen n. kello 6.15, jolloin kaikki em. planeetat olivat jo näkyvissä (ja myös näkyivät vaivatta). Aamu jatkoi valkenemistaan melko nopeasti, joten kuvaamisen kanssa oli syytä toimia nopeasti. Kuvasin planeettojen kohtaamista parisenkymmentä minuuttia ensin avoimelta niityltä ja lopuksi tammen oksiston alta. Lopuksi otin allsky-linssilläni muutamia kuvia yleisestä taivaankannen näkymästä, jota hallitsi ennen kaikkea lähes täysi kuu sekä muutamat lentokoneiden tiivistymisjuovat. Mars näkyi korkealla taivaalla Kaksosten tähdistön liepeillä.



Päätin todistaa planeettojen esiinmarssia vielä illansuussa Jupiteria, Uranusta ja Neptunusta katsomalla. Mahdollisuus nähdä kaikki aurinkokuntamme planeetat saman päivän aikana ei ole ihan jokapäiväinen juttu. Onneksi taivas oli myös illalla riittävän selkeä näihin puuhiin. Jupiterin näkeminen ei tietenkään ollut temppu eikä mikään - katselimme sitä kotipihalla yhdessä lasten kanssa n. kahdeksan aikaan illalla. Neptunuksen ja Uranuksen näkeminen sen sijaan olisi jäänyt haaveeksi ilman tarkkoja tähtitaivaan koordinaatteja ja Uranometria-kartastoa. Neptunus majaili Vesimiehen tähdistössä vain muutaman asteen päässä Jupiterista ja sen löysinkin jo muutaman minuutin hakemisen jälkeen. Sen sijaan Uranuksen löytämiseen jouduin käyttämään jo vähän pidemmän tovin. Uranus on nykyisin Kalojen tähdistössä melko himmeiden tähtien valtaamalla alueella. Lopulta sain Uranuksen linssiputkeni näkökenttään n. varttia vaille yhdeksän illalla. Kaikkien planeettojen näkeminen otti siis kokonaisuudessaan aikaa alle 13 tuntia.

1 kommentti:

  1. Varmaan aika mielenkiintoinen tapahtuma, josta me maallikot emme mitään tienneet, vaikka melkein paikalla olimmekin.
    Toivotaan, että pääset tutkimaan muitakin mielekiintoisia taivaan tapahtumia, kun niiden ajankohdat ja muut esitiedot ovat käytettävissäsi / osaat niitä etsiä.

    VastaaPoista