Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Multihalo englantilaisittain



Lokakuun viimeisen illan pimettyä vietimme lasten kanssa aikaa kotipihassa. Alkuperäinen tarkoituksemme oli katsella Kuuta ja Jupinoitaa kaukoputken läpi, mutta koska taivas oli melko paksulti pilvessä, jouduimme hieman muuttamaan suunnitelmaa. Lapset säntäsivätkin mielellään pomppulinnaan kuurakettia leikkimään. Itse tervehdin ilolla Kuun ympärillä näkynyttä 22 asteen rengasta ja hain käsiini kameran, jalustan sekä auringonpeittäjän. Tulipa siis sillekin viimein käyttöä tällä saarella.

Varsinaisesta multihalosta nyt ei tietenkään ollut kyse, mutta eipä täällä ole montaa kertaa kolmeakaan halomuotoa samaan aikaan näkynyt. Nyt näkyi. Tosin sivukuu näkyi lähinnä valokuvista vain. 22 asteen rengas ja ylläsivuava sen sijaan erottuivat nätisti silmällä paljaallakin. Jos olisin pihavalon sammuttanut, niin ehkä se sivukuukin olisi sieltä paljastunut, mutta toisaalta lapsilla olisi voinut niin pimeissä olosuhteissa tulla hätä käteen.

Yllä olevaa kuvaa on nyt sitten käsitelty maltillisesti tietokoneella, jotta kaikki kolme multihalon komponenttia pääsevät varmasti oikeuksiinsa. Kuun ja halomuotojen ohella kuvasta voi löytää Jupiterin sekä mm. Pegasuksen ja Andromedan tähdistöihin kuuluvia Linnunradan tähtiä.

3 kommenttia:

  1. Hei!
    Onko nuo kaksi pientä valkeaa tuhrua kuvan oikeassa reunassa mainitsemiasi "tähdykäisiä",
    kysyy maallikko?

    VastaaPoista
  2. Komeita kuvia olet ottanut hyvällä kameralla. Älysimpä loppujen lopuksi klikata kuvan isommaksi, ja avot: rupesi paremmin näkymään tähdet ja haloilmiöt.

    VastaaPoista
  3. Kirkas valkea läiskä kuvan oikeassa reunassa vähän vastapäisen talonkaton yläpuolella on siis Jupiter. Tähdet tosiaan erottuvat lähinnä isommaksi klikatusta kuvasta, ja sama oikeastaan pätee myös sivukuihin.

    VastaaPoista