Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

torstai 12. maaliskuuta 2020

M89-M93


M89 (keskellä alhaalla) ja M90 (keskellä ylhäällä): elliptinen ja kierteisgalaksi, Neitsyt.


Paljon kohteita, vähän aikaa, minkä vuoksi olen pyrkinyt käyttämään harvakseltaan kohdalle osuvat selkeän sään jaksot hyväksi niin hyvin kuin kykenen. Helmikuiset aamuherätykset saivat jatkoa Kuun pienetessä ja samana seitsemännentoista päivän aamuna ehdinkin ottamaan kolme erillistä kuvasarjaa. Ensimmäisessä sarjassa sain galaksit M89 ja M90 melko helposti mahtumaan samaan kuvaan. Jokunen himmeämpi galaksi näiden Messierin näkemien ohella kuvasta on löydettävissä: kuvan yläosaa dominoi M90, jonka molemmilta puolin voi hahmottaa NGC-luettelon galaksit 4584 (vasemmalla) ja 4531 (oikealla).



M91 (kuvan keskikohdasta vasemmalle): sauvaspiraaligalaksi, Bereniken hiukset.


Aamun toinen kuvasarja tähtäsi galaksiin M91, joka sattumoisin sijaitsee vain pari astetta pohjoiseen edellisestä kohdeparista - näiden väliin kuitenkin mahtuu Bereniken hiusten ja Neitsyen tähdistöjen välinen raja sellaisena kuin tähtitieteilijät sen aikanaan ovat sopineet. Kyseessä on sauvaspiraaligalaksi. Samaan kuvaan mahtuu tällä kerralla M88 (kuvan oikeassa reunassa) sekä NGC-galaksit 4571 (vasemmalla alhaalla) ja 4516 (Messier-galaksien välissä), sekä myös IGC-galaksi 3476 (lähellä kuvan alareunaa oikealla).



M92: Pallomainen tähtijoukko, Herkules.


Aamun kolmannen kuvasarjan kohteena oli Herkuleen tähdistössä sijaitseva kirkas ja näyttävä pallomainen tähtijoukko M92. Tämän kuvaaminen valitettavasti keskeytyi sadekuuron yllätettyä kuvaajan, joten koostepinossa ei tällä kertaa ole yksittäisruutuja kuin vaivaiset kahdeksan kappaletta.



M93: Avonainen tähtijoukko, Peräkeula.


Vielä saman päivän iltana sää antoi mahdollisuuden syvällä etelässä sijaitsevan, melko kirkkaan, tähtijoukon M93 kuvaamiseen. Tämä taitaa olla viimeinen niistä kohteista joiden kuvaaminen Suomesta käsin olisi kohtuuttoman vaikeaa. Kohteen löytäminen matalalta etelätaivaalta ei ollut temppu eikä mikään, sehän näkyi jo etsinputken läpi. Hajanainen pilvisyys häiritsi vain vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti