Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Kesäkuisia halonäytelmiä

Kesäkuussa näkyi muutamia tavanomaista parempia halonäytelmiä. Suomessa yläpilvihalojen laatu ja määrä ovat korkeimmillaan tyypillisesti huhtikuussa, ja en osannut lainkaan odottaa että täällä olisi toisin. Kevät tuli ja meni ilman sen suurempia halonäytelmiä, mutta kesäkuu pelasti paljon saarivaltakunnan maineesta halojen havaintopaikkana.


Korkean auringon horisonttirengas 2.6.2010.


Kesäkuun toisena päivänä näin ensimmäistä kertaa horisonttirenkaan Englannin maaperällä. Olin tuolloin matkustamassa lasten kanssa Suomeen, ja horisonttirengas näkyi Heathrowin kolmosterminaalin edustalla yhdessä keskitasoisen 22 asteen renkaan kanssa. Siinä tilanteessa en tietenkään voinut jäädä tilannetta seuraamaan pidemmäksi aikaa, mutta ehdin sentään kännykkäkameralla pari kuvaa ottamaan. Kyseessä oli kautta aikain pienin näkemäni horisonttirengas, sillä Auringon korkeus havaintohetkellä oli 59°.


22° rengas, sivuauringot, horisonttirengas, 22° ylläsivuava kaari sekä yläkovera Parryn kaari 20.6.2010. Tässä kuvassa on halomuotojen korostamiseksi sovellettu lievää epäterävää maskia.


Horisonttirenkaita näkyi kesäkuun enemmänkin. Kesäpäivänseisauspäivän aattona huomasin leikkipuistovierailun aikana melko korkealla taivaalla sivuauringot ja 22 asteen renkaan. Aika ajoin näiden lisäksi yläpilvissä näkyi horisonttirengasta ja myös 120° sivuauringot, tosin melko himmeinä. Iltapäivä jatkui melko kirkkaiden perushalojen merkeissä, kunnes kello viiden teen aikaan ylläsivuava kirkastui ja kauniisti värillinen Parryn kaari ilmestyi 22° renkaan yläpuolelle. Kun Parry-orientoituneita jääkiteitä kerrankin oli liikkeellä, tein tietenkin parhaani vielä harvinaisempien halomuotojen näkemiseksi, mutta sentään Pyhän Andreaan kaariin asti ei potku tässä halonäytelmässä riittänyt.


Horisontinympäristön kaaren palasia yläpilven riekaleissa. Halo on tunnistettavissa lähinnä pilvissä näkyvien värisävyjen avulla.


Kesäpäivänseisauksen jälkeisinä päivinä yritin kovasti nähdä horisontinympäristön kaarta, jota en ole aikaisemmin luonnonvalojen halonäytelmissä nähnyt. Tämä halomuoto on käytännössä mahdoton nähtävä Suomessa, sillä edes Hangon leveysasteella Aurinko ei milloinkaan nouse riittävän korkealle. Aikanaan olen tehnyt horisontinympäristön kaaresta positiivisen havainnon niinkin pohjoisessa kuin Rovaniemellä, mutta tuolloin haloilmiön aiheuttavana valonlähteenä oli tietenkin keinotekoinen katuvalo. Useana paahteisena kesäpäivänä etelähorisontin suunnalla olikin lupaavan oloisesti yläpilviä, mutta haloja ei niissä pilvissä yleensä näkynyt. Sunnuntaina 27.6. kuitenkin onnisti. Jo aamupäivällä näkyneet sivuauringot ja horisonttirenkaan palaset antoivat kovasti lupauksia horisontinympäristön kaaren näkymisestä, ja viimein Auringon kivuttua 61° korkeudelle näin horisontin lähellä muutamia selvästi värillisiä pilvenpalasia. Lyhyitä horisontinympäristön kaaren pätkiä ja palasia näkyi tämän jälkeen pidemmänkin aikaa, tosin mitään yhtenäistä pitkää kauniisti värillistä kaarta ei näkynyt missään vaiheessa.


All-sky-kuva halonäytelmästä 29.6.2010.

Kesäkuun lopussa näin vielä kahtena peräkkäisenä päivänä multihalon, jotka molemmat sisälsivät parhaina muotoinaan sekä yläkoveran Parryn kaaren että 120° sivuauringot. En muista että olisin koskaan aiemmin nähnyt Parryn kaarta kahtena peräkkäisenä päivänä. 29. päivän halonäytelmä painottui enemmän Auringon vastapuoliselle taivaalle, ja horisonttirengas oli siinä keskeisemmässä roolissa kuin 30. päivänä.


Auringonpuoleisen taivaan halomuotoja 30.6.2010.

2 kommenttia:

  1. Oli loistojuttu pistäytyä Reiman blogi-sivuilla. Mukava lukea niitä, vaikkei ymmärrys kovin korkealle ylläkään. Kiva, että nuoruuden harrastus on edelleen näin vireää! t. äiti

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kuin edellinen kommentoija. On mielenkiintoista lueskella amatöörin tietämättömyydellä havainnoistasi.
    Joskus sitä tulee täälläkin silmäiltyä taivaalle, havaintojaan ei osaa tietenkään nimetä, mutta ne ovat muistuttamassa kaukana asustavista läheisistä ihan arjen keskelläkin.
    Ja kauniita valokuvia näistä jutuista on kiva katsoa ja arvuutella...

    VastaaPoista