Tiede ja tähtitaivas

Ulkosuomalaisen amatööritähtiharrastajan suorittamien taivaanalaisten projektien raportointikanava

lauantai 9. tammikuuta 2010

Kvadrantidien tähdenlentoparvi

Kvadrantidien parvi on useimpina vuosina yksi kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta, mutta käsitykseni mukaan se poikkeaa sekä elokuisista perseideistä että joulukuisista geminideistä maksimivaiheen lyhyehkön ajallisen keston puolesta. Tälle vuodelle maksimin ajankohdaksi oli ennustettu tammikuun kolmannen päivän iltaa kello 19 UTC. Tuona sunnuntai-iltana täällä Berkshiressä oli onnekkaasti selkeää, lumetonta ja myös kuutonta, mutta parven säteilypisteen sijainti pohjoisella taivaalla ei ollut erityisen korkea. Lähdin kuitenkin meteorisateeseen luottavaisin mielin katsomaan ja valokuvaamaan parvea tutulle havaintopaikalleni tammen taakse.

Säädin kamerani ottamaan 20 sekunnin valotuksia tähtirikkaasta alueesta itäisellä taivaalla melko suurta herkkyysasetusta käyttäen. Käyttämäni zoom-objektiivit eivät ole erityisen valovoimaisia linssejä, mikä rajoittaa kohtalaisen pahasti meteorien kuvaamista. Vaan eipä niitä meteoreja niin kasapäin näkynyt paljaalla silmälläkään. En ihan tarkalleen kellosta katsonut kauanko siellä niityllä aikaa vietin, jotakuinkin tunnin varmaankin, ja onnistuin vain yhden meteorin tänä aikana näkemään. Se oli kylläkin ihan hieno ja melko kirkas, ja olisi varmasti muuten tarttunut myös kameran kennolle, mutta valitettavasti kamerani oli meteorin näkyessä ottamassa pimeää ruutua. Kameran suuntaus olisi ollut kerrassaan optimaalinen.

Talvinen sää ja odottamaani matalampi meteoriparven aktiivisuus saivat minut palaamaan sisään iltapuuhiin. Ehdin kuitenkin jo samana iltana alustavasti tutkimaan ottamiani kuvia ja löysin kuin löysinkin yhdestä kuvasta aidon kvadrantidin, joka oli paljaalta silmältä jäänyt huomaamatta. Lentokoneiden valojen aiheuttamia juovia kuvissa oli sitten sitäkin enemmän. Muutamassa (peräkkäisessä) kuvassa näkyy myös jokin satelliitti, jonka tarkempi tunnistaminen taitaa jäädä haaveeksi.


Kuvaamani kvadrantidi näkyy viiruna ylläolevassa kuvassa. Kirkas tähti kuvan yläreunan lähellä suoraan meteorin yläpuolella on Pohjantähti. Lisäksi kuvassa näkyy koko joukko Kassiopeian ja Perseuksen tähdistöihin kuuluvia tähtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti